De 18e eeuwse woningen ‘De Biehal’, ‘Grimbergen’ en ‘Het Schildeken’ vormen samen de authentieke voorgevel van het voormalige klooster van de Broeders van Liefde. Samen met de site van de voormalige drukkerij Acco en nog enkele andere eigendommen vormen ze de basis voor het stadsontwikkelingsproject Burenberg. De verhuis van de oude zorginstelling gaf ons een ideale gelegenheid om buurtbewoners en geïnteresseerden een blik achter die uitnodigende gevel van het voormalige kloostergebouw te gunnen. Een uitgebreide tip van de sluier, zeg maar.

Open Monumentendag was een perfect kader om mensen onder te dompelen in de geschiedenis van deze site en hen de plannen voor de toekomst uit de doeken te doen. Het werd een succes en daar zat de verfrissende ondersteuning van pop-upbar ‘Bar Bleu’ ongetwijfeld voor iets tussen.

Erfgoed en duurzaamheid: een onverwachte tandem

Dit jaar draaide Open Monumentendag in Leuven rond de actuele thema’s duurzaamheid en klimaat. Dat erfgoed en duurzaamheid wel degelijk hand in hand gaan, wordt in Burenberg bewezen. Erfgoed herbestemmen is in se duurzaam.  Bij de herbestemming van deze historische gebouwen wordt een duurzame aanpak gehanteerd, met respect voor de erfgoedwaarden. Integratie van innovatieve technieken (waaronder een warmtenet), duurzame mobiliteit, een diverse parktuin met inheemse soorten, etc. maken dat Burenberg zal bijdragen in de doelstelling om Leuven tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Kerstconcert: in een luisterrijke setting

Een historische setting wordt, zeker in de winterperiode, al gauw feeëriek. Daar hebben we eind vorig jaar optimaal gebruik van gemaakt met de organisatie van een uitgebreid kerstconcert in de prachtige kapel van het voormalige klooster. Het werd een unieke ervaring: bekende en minder bekende kerstklassiekers, gebracht door een puur Leuvens en terecht hoog aangeschreven vrouwenkoor Cappella Concinite. De opkomst was talrijk, de reacties enthousiast. Geen stille nacht maar een gemoedelijk samenzijn, opgetild door hartverwarmende klanken. In z’n missie om mensen samen te brengen is Burenberg op deze gezellige winteravond alvast geslaagd.

WENS JE MEER INFORMATIE OVER BURENBERG?

Wil je graag alles weten over dit project?
Laat dan zeker je gegevens na en ontvang alle info in je mailbox.

[contact-form-7 id="1304" title="Contact" html_id="contactform"]

Logo ION