Enkele weken geleden was het eindelijk zover: na jaren voorbereiden en plannen, zijn de werken op de Burenberg-site begonnen. Als eerste op het programma? De recuperatie van herbruikbare materialen uit het voormalige kloostergebouw alsook enkele naastliggende gebouwendoor Atelier Circuler vzw.

Deze Leuvense vereniging recupereert herbruikbare materialen uit stedelijke gebouwen in het kader van hun ‘Urban Mining’-project. Ze demonteren en ontginnen deze materialen alvorens de gebouwen gesloopt of gerenoveerd worden. De ontgonnen materialen worden vervolgens te koop aangeboden via Materialenbank Leuven, of krijgen een nieuwe bestemming via andere projecten.

En dat is exact wat zal gebeuren op de Burenberg-site, waar respect voor het bestaande waardevolle erfgoed centraal staat. De gerecupereerde materialen uit het voormalige klooster krijgen een nieuw leven in de vernieuwde site of worden hergebruikt in andere sites en projecten. Een heerlijk staaltje circulaire economie, in een project dat het verleden verbindt met de toekomst. Ook wordt bekeken om de bestaande gevelstenen te recupereren binnen het project Burenberg.

Een échte groene long in het hart van de stad

Duurzaamheid is dan ook vanaf dag één het sleutelwoord voor projectontwikkelaar ION, én voor de toekomst van de Burenberg-site. De recuperatie van deze materialen, uitgevoerd door een innovatieve Leuvense organisatie, is daar maar één voorbeeld van. Burenberg wordt een duurzame, biodiverse en autoluwe site met zo goed als alleen maar BEN-woningen (Bijna EnergieNeutrale woningen).

We zetten hiervoor in op lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie, een innovatief warmtenet, een overvloed aan biodiverse stadstuinen en een focus op duurzame mobiliteit via het STOP-principe: eerst stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en dan pas personenwagens (die je kwijt kan in de ondergrondse parkeerruimte, waar we ook elektrische laadpunten voorzien).

Ons doel? De Stad Leuven helpen om haar ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van Leuven 2030 te bereiken, dankzij een échte groene long in het hart van de stad.  De Leuvense toekomst kleurt groen, en op de Burenberg-site dragen we daar graag ons steentje aan bij!

WENS JE MEER INFORMATIE OVER BURENBERG?

Wil je graag alles weten over dit project?
Laat dan zeker je gegevens na en ontvang alle info in je mailbox.

[contact-form-7 id="1304" title="Contact" html_id="contactform"]

Logo ION